Genetik Uykumuzu Nasıl Etkiler?

Genetik Uykumuzu Nasıl Etkiler?

Günlük yaşamımızın en önemli parçalarından bir tanesi olan uyku, hayatımızın toplamda üçte birlik bir dilimini kapsıyor. Uyku sürecinin düzenli, kaliteli ve yeterli olması günlük yaşamınızı en iyi şekilde sürdürmenizi sağlıyor. İyi bir uyku kalitesi yakalanmadan beynimizde yeni anılar biriktirmenize ve yaratmanıza izin veren yeni yollar oluşamıyor. Araştırmalara göre iyi uyunamayan bir gece sonrasında gün içerisinde konsantrasyonu sağlamak daha da zorlaşıyor.

Uyku esnasında vücut sisteminiz yavaşlıyor ve bu süreç uyandığınız esnada kendinizi fiziksel olarak daha güçlü ve enerjik hissetmenizi sağlıyor. Kaliteli ve düzenli uyku güne enerjiyle başlayıp verimliliğinizi arttırarak daha sağlıklı ve huzurlu olmanıza katkıda bulunuyor.

Uyku, sinir hücrelerinin birbirleriyle nasıl iletişim kurduğu da dahil olmak üzere bir dizi beyin fonksiyonu için oldukça büyük önem taşıyor. Son bulgular ise uykunun uyanıkken beynimizde biriken toksinleri ve gereksiz bilgileri ortadan kaldıran bir temizlik rolü oynadığını gösteriyor. Tüm bunların yanı sıra vücudunuz yeterince dinlenmediği zaman yüksek düzeyde stres hormonu üreterek tepki veriyor. Derin ve düzenli uyku uyuyarak stres düzeyinizin düşük kalmasını sağlayabilirsiniz.

Kalitesiz Uyku Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor

Uyku eksikliği günümüzde pek çok sağlık sorununun asıl nedeni olarak gösteriliyor. Toplam beş milyon kişinin katıldığı 153 araştırma, az uyuyan kişilerin, yüksek tansiyon, diyabet, kalp obezite ve kalp hastalıkları ile ilgili sorunlar yaşayabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmalar kalitesiz gece uykusu uyuyan bireylerin diğer bireylere nazaran  daha yüksek oranda diyabet riski taşıdığını belirtiyor. Yeterince uyumayan kişilerin vücutlarında açlık duygusuyla bağlantılı olarak gösterilen grelin hormonu yüksek düzeyde salgılanıyor. Bu hormonun fazla salgılanması da obezite riskine neden olabiliyor. Ayrıca uykusuzluk beyin fonksiyonları etkileyerek unutkanlığa ve hatta demansa yol açan açabiliyor.

Uyku Kalitesi Nasıl Arttırılabilir?

  1. Uykunuz gelince yatağa gitmeniz büyük önem taşıyor.
  2. Yatak odanızın çok sıcak ya da soğuk olmaması gerekiyor.
  3. Daha rahat uyuyabilmeniz için yatak odanızı yalnızca uyuyacağınız bir alan olarak kurgulayabilirsiniz.
  4. Tatillerde de uyku düzeninizi bozmamanız gerekiyor.
  5. Gün içinde uyumamalı ancak çok yorgun hissediyorsanız çok kısa süreli şekerleme yapabilirsiniz.
  6. Uyku öncesi yapılan ağır sporlardan kaçınmanız gerekiyor.
  7. Kafeinli içecekleri uyku saatinizden en az üç dört saat önce tüketmeniz gerekiyor. Aksi takdirde uykuya dalmakta güçlük yaşayabilirsiniz.

Genetik ile Uyku İlişkisi

Konunun uzmanları yetişkin bir insanın gece uykusundan yeterli verimi alabilmesi için 8-10 saat uyuması gerektiğini söylüyor. Ancak bu süre herkes için aynı olmayabilir. Bazı insanlar tamamen dinlenmiş hissetmek için daha fazla uykuya ihtiyaç duyarken bazıları da daha az uykuya ihtiyaç duyuyor. Genetik faktörler işte tam bu noktada devreye giriyor. California Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre ADRB1 genindeki bir mutasyon bazı kişilerin az uykuyla bile oldukça verimli olabileceğini ortaya koyuyor. Bu araştırma uyku özelliklerinin kişilerin genetik yapısı tarafından kontrol edildiğini açıklıyor.

Yatak Kalitesi Uyku Düzeninizi Belirliyor

Doğru yatak tercihi yaparak aktif uyku evresi olan REM’e daha kolay giriş yapabilirsiniz. REM evresi, gün boyunca öğrenilen bilgilerin kalıcı hale geldiği, pekiştiği ve temel motor becerilerin geliştiği evre olarak tanımlanıyor. Kaliteli bir uyku çocuklar için oldukça önemli çünkü çocukların sağlıklı bir gelişim göstermesi bakımından REM evresinin kesintisiz olarak yaşanması gerekiyor. Fakat REM evresi çok hassas olunması gereken bir süreç. REM evresinin kesintisiz olmadığı durumlarda uyku sonrasında yorgunluk ya da gün içerisinde baş ağrıları da görülebiliyor. Ancak uykunuzun bölünmesini engelleyecek bir yatak seçimi yaparak çok rahat şekilde uyuyabilir ve REM evresine çok daha kolay bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Etiketler: genetik uykumuzu nasıl etkiler
Temmuz 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Konfor Yatak olarak alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.