Uyku, Kas İyileşmesini ve Yaralanmayı Önlemeyi Nasıl Etkiler?

Uyku, Kas İyileşmesini ve Yaralanmayı Önlemeyi Nasıl Etkiler?

Uyku sırasında tüm vücut dinlenmeye çekilir. Bu esnada kan dolaşımı yavaşlar ve vücut kendini ertesi güne hazırlar. Sindirim sisteminin gün içerisinde ayrıştırdığı besinler, ilgili organlara gönderilir ve vücuttaki depolama işlemi uyku süresince yapılır. Kasların gelişmesi ve büyümesi için hormonlar oldukça büyük önem taşır. Büyüme hormonu ve testosteron kas iyileşmesini hızlandıran hormonların arasında yer alır. Büyüme hormonunun ve testosteronun en fazla salgılandığı zaman ise uyku zamanı olarak bilinir. Ancak uyku büyüme hormonu salgılanması için tek başına yeterli değildir. Uyku ile ilgili yapılan araştırmalara göre bu hormonlar en çok gece 23:00 ile 02:00 saatleri arasında salgılanır. Bu saatler içerisinde  uykuya dalmak ve günlük 7 ila 8 saat uyumak kas, kemik ve iskelet sisteminin gelişimi için çok mühimdir. Uykunun önemli bir diğer etkisi de enerji seviyesini arttırmasıdır. Yeterli ve kaliteli uyku uyumayan kişiler genellikle yorgun olur. Bunun sebebi de vücudun enerji depolarını yeterince dolduramamış olmasıdır. Spor yapan ve kaslarının daha hızlı iyileşmesini isteyen kişilerin kaliteli uyku uyumaya daha çok özen göstermesi gerekir. Yeteri kadar uyuyamayan kişilerin bir sonraki antrenmanlarında kuvvet kaybı yaşaması olasıdır. Tüm bunların yanı sıra düzenli ve kaliteli bir uyku spor yaralanmalarının da önüne geçer.

Kas İyileşmesi ve Uykunun Önemi

Çoğu araştırmacı uykuyu dinamik iyileşme ve büyüme süreci olarak açıklar. Özellikle uykunun 3. ve 4. evresinde büyüme hormonu en yüksek seviyede salgılanır. Vücudun sağlıklı kas dokusu oluşturması için sağlıklı bir uykuya ihtiyacı vardır. Kişiden kişiye göre değişse de ideal uyku süresi ortalama 8 saattir. Ancak bu süreyi her akşam düzenli olarak uyumanız gerekir. Daha az ya da fazla uyumanız durumunda uyku düzeniniz bozulabilir ve bu durum da kaslarınızda güç kaybı yaşamanıza neden olabilir.

Derin uyku kas ve iskelet sistemindeki yaralanmaların iyileşmesi için çok önemlidir. Derin uyku sırasında vücudunuz tüm sistemlerini yavaşlatarak kendini yenilemeye ve iyileştirmeye çalışır. Uyku esnasında yenilenen vücudunuz yeni güne daha dinamik ve enerjik şekilde başlamanıza yardımcı olur. Fakat bahsedilen süreçler yalnızca derin uyku esnasında tamamlanır.

Uyku Kalitesini Arttırmanın Yolları

  1. Düzenli bir uyku programı, uykuya dalış sürenizi kısaltır ve daha derin bir uyku uyumanızı sağlar.
  2. Uyumadan önce içeceğiniz bir bardak ılık süt, kaslarınızın gevşemesine ve tüm günün yorgunluğunun giderilmesine yardımcı olur.
  3. Rahat ve sağlıklı bir yatak seçimi uykusuzluk probleminizi kısa sürede çözmenizi sağlar.
  4. Yatmadan önce alacağınız ılık duş, uykuya dalış sürenizi kısaltır.
  5. Telefon, tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazları odanızdan çıkarmanız uyku esnasında salgılanan melatonin miktarını arttırmaya yardımcı olur.

Uykunun Yararı Kaliteli Bir Yatak Seçimi ile Katlanır

Yatak kalitesi, uyku kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Kalitesiz bir uyku uyumak, tüm gün kendinizi yorgun ve huzursuz hissetmenize yol açar. Uykunun yararı ihtiyaçlarınıza en uygun yatağı seçmenizle birlikte katlanarak artar.

Yatak tercihinizi uyku alışkanlığınıza göre şekillendirmeniz size oldukça fayda sağlar. Uyku esnasında çok fazla dönüyorsanız yatak seçimindeki tercihleriniz daha sabit uyuma alışkanlığına sahip olan kişilerden oldukça farklı olacaktır.

Uzmanların da değindiği üzere çok sert ya da çok yumuşak yataklar iskelet ve kas sistemini olumsuz yönde etkilemekte. Fazla yumuşak yataklar, vücudun yatağa gömülmesine neden olduğu için bazı kişiler için rahatsızlık yaratabilir. Sert yataklar ise sırt ve bel ağrısına yol açabilir. Orta sertlikteki yataklar uyurken vücudun yatağa gömülmesini engeller ve iskelet sisteminin daha stabil halde kalmasını sağlar.

 

Etiketler: uyku kas iyileştirmesini ve yaralanmayı önleyen etkiler
Temmuz 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Konfor Yatak olarak alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.