Standart Yatak Ölçüleri ve Yatak Alırken Yatak Ölçüleri Seçimi

Honeymoon-konfor-yatak

Yeni bir yatak almaya karar verdiğinizde, dikkat etmeniz gereken pek çok unsur olacaktır. Yatağın sertliğinden ölçüsüne, içeriğinden bütçenize kadar pek çok faktör değerlendirilmek üzere sizi bekler. Bu faktörlerin en önemlilerinden biri de yatak ölçüleri olarak düşünülebilir. İhtiyacınıza en uygun yatak ölçüsünü tespit etmeniz, hem uyku kaliteniz hem de sağlığınız için son derece büyük önem taşır.  Peki yeni bir yatak satın almak istediğinizde, sizin için en doğru olan yatak boyutunu belirlerken nelere dikkat etmeniz gerekir? Siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız, standart yatak ölçüleri ve yatak ölçüsü seçimi kriterleri hakkındaki bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Standart Yatak Ölçüleri Nelerdir?

 

Her insan farklı fiziksel özelliklere ve ihtiyaçlara sahip olduğu için yatak ebatları da bu doğrultuda değişkenlik gösterir. Çocuklar ve gençler için yatak boyutları genellikle tek kişilik olurken, evli çiftler çift kişilik yatakları tercih ederler.

Tek Kişilik Yatak Ölçüleri: Standart tek kişilik yatak ölçüleri, genel olarak 90x190 cm olarak belirlenmiştir. Bu ölçü; yatağın genişliğinin 90 cm, uzunluğunun ise 190 cm olduğu anlamına gelir. Ancak piyasada 80x180cm ölçülerinde çocuklar için tasarlanan tek kişilik yataklar da vardır. Öte yandan, 90x200 cm ya da 100x200 cm ölçülerinde tasarlanmış tek kişilik yataklar da bulabilirsiniz. Ancak tek kişilik yataklarda maksimum ölçünün 120x200 cm olduğunu hatırlatalım.

Çift Kişilik Yatak Ölçüleri: Standart iki kişilik yatak ölçüleri genel olarak 160x200 cm şeklindedir. Bu tanıma daha detaylı bakacak olursak, yatağın eninin 160 cm, boyunun da 200 cm olduğunu söyleyebiliriz. Standart ölçü bu olsa da, 140x190 cm, 140x200 cm, 150x200 cm, 180x200 cm ölçülerinde çift kişilik yatak ebatları da bulunmaktadır.

King Size Yatak Ölçüsü: Kral yatak olarak da bilinen bu yatak modelleri, genel olarak 200x200 cm ölçülerine sahiptir. Yatağın genişliği ve uzunluğunun 200 cm olduğu yatak modelleri bu gruba girer.

Yatak Ölçüsü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler Nelerdir?

 

Sizin için en doğru yatak ölçüsünü belirlerken şu faktörleri göz önünde bulundurmanız işinizi oldukça kolaylaştıracaktır:

  • 1. Uyku Pozisyonu: En ideal uyku pozisyonu sırt üstü yatmak olsa da, bazı kişiler cenin pozisyonunda, yan, yüz üstü ya da dağınık yatmayı tercih ederler. Uyku pozisyonunuz yatak üzerinde kaplayacağınız alanı etkiler. Bu nedenle cenin, yan, yüz üstü ya da sırt üstü pozisyonlarda daha rahat uyuyorsanız ve tek kişi iseniz, tek kişilik bir yatak tercih edebilirsiniz. Ancak dağınık uyku pozisyonuna sahip bir kişi olarak yatağın her alanını kullanıyorsanız, çift kişilik ya da geniş boy tek kişilik bir yatak sizin için daha doğru bir seçim olacaktır.
  • 2. Kilo ve Vücut Tipi: Kilo ve vücut tipi gibi kriterler genel olarak yatağın sertlik derecesi ve malzemesi ile ilişkilendirilse de, yatak ölçüsü seçimini de etkileyen faktörler arasındadır. Genellikle normal bir vücut tipine sahip olan kişilerin, uyku sırasında yatakta 75 cm’lik bir alana ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Yatağın boyunun ise, kişinin boyundan en az 15 cm kadar uzun olması rahat bir uyku için ideal ölçü olarak saptanmıştır. Bu ölçülere dikkat ederek, kilonuz ve boyunuza göre sizin için en uygun yatak ölçüsünü bulabilirsiniz.
  • 3. Yaş ve Hayat Düzeni: Çocuklar ve gençler için genel olarak tek kişilik yataklar daha uygun olurken, yetişkinler ve evli çiftler çift kişilik ya da king size yatak ölçülerine yönelmektedir.

Sağlıklı bir yaşam ve kaliteli bir uyku düzeni için yatakların genel olarak 6 ila 8 yıl arasında değiştirilmesi önerilir. Siz de yeni bir yatak almak istiyorsanız, Konfor Yatak modelleri arasından ihtiyacınıza ve bütçenize en uygun olan yatak çeşidini bulabilirsiniz.

Etiketler: yatak ölçüleri, tek kişilik yatak, çift kişilik yatak
Nisan 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Konfor Yatak olarak alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.