Mevsim Geçişlerinin Sebep Olduğu Uykusuzluk Hali

yatak-konfor

Mevsim geçişlerinde; sıcaklık düşmekte, güneş ışınının etkisi zayıflamakta ve günler kısalıp geceler uzamaktadır. Yaşanan tüm değişiklikler uyku düzenimiz üzerine doğrudan etki eden faktörler olarak kendini göstermektedir. Bu etkileri sıklıkla yorgunluk, uyku hali ve halsiz olarak hissedebiliriz. Günlük hayatımızı olumsuz etkileyen bu sorunların ortaya çıkmasındaki temel sebep vücudumuzda salgılanan melatonin hormonun üretilmesinde yaşanan değişimler ile ilgilidir.

Vücudun ritmini sağlayan ve uykuya dalma hızını ayarlayan hormon, Melatonin Hormonudur. Işık uyaranı melatonin hormonunun salgılanmasını engeller, karanlık ise artırır. Melatonin hormonunun düzeyi ne kadar yüksekse uykuya dalma hızımız da o kadar artar. Özellikle Eylül ayının gelmesi ile güneş ışını azalınca, melanosit hücreleri daha az uyarılır; vücuda canlılık ve zindelik veren serotonin hormonu daha az salgılanmaya başlar. Bu durum bireylerde çabuk yorulma, uykusuzluk ve mutsuzluk gibi sorunlara yol açar. Tüm bu değişiklikler nedeniyle mevsimsel geçişlerde uykuyu düzene sokmak büyük önem taşımaktadır.

Vücudumuza Uyku Dengesini Geri kazandırmanın 5 Yolu

6 saatten az, 10 saatten fazla uyumamalısınız

Uzmanlar, yetişkin bireylerin günde 6 saatten az, 10 saatten fazla uyumanın uyku kalitesini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bununla birlikte çok uyumaktan ziyade doğru zamanda uyumak son derece önemlidir. Dolayısıyla gece saatlerinde uyumak, gündüzlerinde uyanık olmaya özen göstermek gerekmektedir.

Uyku Hijyeninize Dikkat Etmelisiniz

Kaliteli bir uyku düzenine sahip olmak için en önemli etkenlerden biri uyku hijyenini sağlamaktır. Bu noktada yatak ve yastık seçimi, odanın ısısı, aydınlatması uykuya uygun hale getirilmelidir. Ayrıca alerjik rinitli bireylerin gece uyudukları odanın havalanması, nem oranı, sıcaklığı, yattığı yatak ve yastığı da önemlidir. Son aşamada yatağınız uykuya hazır hale getirilmelidir.

Kafein Tüketiminizi Kontrol Altında Tutmalısınız

Çok fazla kahve ve çay tüketimi uyku düzeni üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Normal şartlarda kafein tüketiminiz uyku düzeninizi etkilemiyorsa dahi mevsim geçişlerinde fazla kahve çay tüketimi uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde kafein tüketiminizi kontrol altına almanız gerekmektedir.

Daha Fazla Hareket Etmeye Özen Göstermelisiniz

Özellikle kış aylarının gelmesi ve iklim şartlarının ağırlaşması ile birlikte hareket etme düzeyimiz de düşmektedir. Bu durumun önüne geçmek için Gün içinde yürüyebilir, koşabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Ayrıca vücudu şekillendiren ve esneten sporları da tercih edebilirsiniz. Böylece uyku düzeniniz sağlanırken günlük enerjinizi de arttırabilirsiniz.

Yatak Seçimine Dikkat Etmelisiniz

Doğru yatağın uykunuzun kalitesi için önemini bilmeniz ile birlikte doğru yatağı seçme süreci önem kazanmaktadır. Konforlu bir uyku için yatağın sertlik – yumuşaklık düzeyinin kişinin konfor anlayışına uygun olması gerekir. Bununla birlikte yatağın boyutu ve doğal içeriklerin kullanılmış olması konforlu ve kaliteli bir uyku için son derece önemlidir.

Etiketler: yatak, uyku, uyku düzeni, yatak boyutu, doğal içerik
Eylül 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Konfor Yatak olarak alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.